Sacharidy a jejich využití ve sportu

Sacharidy a jejich využití ve sportu

Nejsou cukry jako cukry aneb Naučte se rozlišovat jednoduché a komplexní sacharidy

Ovesné vločky jsou kvalitním zdrojem komplexních sacharidů.Jestliže bílkoviny jsou základní stavební jednotkou svalů,sacharidy jsou hlavní zdroj svalových buněk. Sacharidy jsou v sportovní výživě významným a zároveň nejpohotovějším zdrojem energie pro fyzickou aktivitu. Při provozování sportovních aktivit jsou naprosto klíčové pro rozvoj optimální výkonnosti. Slouží zároveň jako primární zdroj energie pro jakýkoliv svalový pohyb. Pro mozek a centrální nervovou soustavu jsou sacharidy nepostradatelné.

Potřebné množství sacharidů záleží na:

  • hmotnosti, pohlaví a věku sportovce
  • fázi přípravy (objem – rychlostní vytrvalost – mezizávodní režim – závodní den)
  • průměrném počtu tréninkových hodin týdně

Sacharidy mají v metabolismu pracujícího svalu zásadní význam. Energie je z nich získávána daleko snadněji než z tuků a důležitou roli hrají také při všech zátěžích. Organismus při intenzivní zátěži využívá glykogenové rezervy uložené ve svalech a játrech. Právě tyto rezervy nám zajistí dostatečný a kvalitní příjem sacharidů. K úplnému doplnění glykogenových rezerv po výkonu dojde zhruba za 20 hodin. Díky snížené hladině glykogenu dojde rychleji k vyčerpání organismu, poklesu sportovního výkonu a zároveň k většímu poškozování svalových bílkovinných struktur. 

Dbejte na optimální příjem sacharidů. Při nedostatečném doplňování odpovídajícího množství sacharidů po zátěži se prodlužuje doba regenerace organismu. Naopak dlouhodobě nadbytečný příjem sacharidů vede k rozvoji neaktivních podkožních tukových zásob.

Základem úspěchu jsou komplexní sacharidy

Vyvarujte se jednoduchým cukrům, které se ukládají do tukových zásob.Pro naše potřeby si sacharidy můžeme rozdělit do dvou hlavních skupin. Jednoduché cukry a komplexní sacharidy. Po konzumaci jednoduchých cukrů dochází k poměrně velkým výkyvům v hladině inzulínu, která může vyvolat snížení hladiny krevního cukru až do stavu hypoglykémie. V případě jednoduchých cukrů povede jejich nadbytečný příjem k ukládání do tukových zásob.

Z toho důvodu by měly být podávány přednostně komplexní sacharidy. Komplexní sacharidy jsou zastoupeny v takové formě, že hladina glukózy v krvi po příjmu potravy stoupá méně. Množství vlákniny ve výživě sportovce nemá být příliš vysoké a zvýšený příjem sacharidů by měl být doplněn i zvýšenými dávkami vitamínů a minerálů.

Přehled vhodných a nevhodných zdrojů sacharidů

Zdroje komplexních sacharidů:

  • Rýže
  • Brambory
  • Ovesné vločky
  • Racio chlebíčky
  • Sacharidové nápoje (gainery)
  • Ovoce
  • Zelenina

Zdroje jednoduchých cukrů:

  • Bílé pečivo
  • Zmrzliny, zákusky, bonbony
  • Čokoláda a čokoládové tyčinky
  • Kandované sušené ovoce
  • Limonády, energetické nápoje
  • Zapékané müsli
  • Fruktóza, cukr

Matěj Ryšavý - onefit.cz„Nejen moji snahou, ale také snahou internetového obchodu onefit.cz, je svým zákazníkům předávat kvalitní užitečné rady a informace, které jim pomohou přiblížit se ke svým sportovním cílům z jakéhokoliv odvětví a na jakékoliv úrovni. A protože informací není nikdy dost, můžete je čerpat z našich článků, recenzí, receptů a videí, které pro vás pravidelně připravujeme.“

Matěj Ryšavý,
člen týmu ONEfit.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *